Esteu aquí

Episodis del moviment obrer als Països Catalans / 2

Data 1ª edició: 
abril, 2019
ISBN: 
978-84-947201-5-4
13,00 €

Al nostre país i arreu, els episodis del moviment obrer català que han generat més interès són, sense cap mena de dubte, els del període comprés entre els anys 1931 i 1939, que excepte a la Catalunya Nord correspon a la Segona República i la Guerra Civil. L’enderrocament d’una monarquia decimonònica, la proclamació d’una república democràtica en un context marcat per l’aparició de règims autoritaris, el moviment llibertari més fort, combatiu i organitzat de l'època i, sobretot, la profunda revolució proletària que es desenvolupà en plena Guerra Civil han despertat l’atenció de diverses generacions de lectors i continuen sent un referent bàsic de l'esquerra actual.

Durant el període republicà esclataren vagues d’obrers i camperols arreu dels Països Catalans i les insurreccions proletàries foren freqüents; durant la Guerra Civil, als territoris on el cop d’estat va ser derrotat els sindicats i partits obreristes transformaren radicalment l’organització econòmica, política i social.

«És en aquest context —enormement complex— que cal interpretar els articles d’aquest volum, coordinat per Marc Santasusana. Que la utopia semblava que podia convertir-se en realitat no era una quimera més o menys voluntarista, sinó que responia a unes lluites que, certament, venien de molt lluny, i es van intensificar encara més quan la revolució va passar al primer punt de l’ordre del dia.»

Pròleg de Pelai Pagès

Títol: Episodis del moviment obrer als Països Catalans

Autor: Diversos autors

Editorial: Edicions del 1979

Col·lecció: «Llevat», 18

Portada: Jordi Borràs

Pàgines: 210

Edició: Abril del 2019

Preu: 13 €

ISBN: 978-84-947201-5-4