No products in the cart
SINOPSI
L’assalt a Amèrica és la relació d’un genocidi. És a dir, la crònica documentada dels crims atroços perpetrats pels colonitzadors castellans durant la conquesta i invasió d’Amèrica: abusos i vexacions, assassinats i massacres, crueltats i sadisme, esclavatge i treballs forçats. Així, aquest llibre narra la veritable «llegenda negra espanyola», que és negra, però no pas llegenda.
Amb voluntat teòrica, es defineixen la Història Oficial i la Història Sagrada, falòrnies intencionades del passat, i se’ns presenta una genealogia del concepte d’hispanitat. També s’hi explica per què el Dia de la Hispanitat se celebra el 12 d’octubre i què s’hi commemora. Segons els autors, ras i curt, «el franquisme, el colonialisme i la mort».
Per cloure, Miquel Izard i Ramon Pelegrí reflexionen sobre el genocidi i l’esclavització des del present. Els títols dels capítols són descriptius i suggeridors a parts iguals: «El genocidi: Reconèixer el passat per pensar el futur» i «De les caravel·les a les pasteres».
SOBRE ELS AUTORS
Miquel Izard (Barcelona, 1934-2024) va ser un historiador especialitzat en la revolució industrial a Catalunya i en americanística. Format a la Universitat de Barcelona (UB), de la qual n’acabaria sent professor emèrit, també va ser docent en altres institucions acadèmiques de Veneçuela, els Estats Units, l’Uruguai, Colòmbia i el Brasil. Autor d’una producció extensa, en destaca Tierra firme: Historia de Venezuela y Colombia (1987), Latinoamérica, s. XIX: Violencia, subdesarrollo y dependencia (1990), El rechazo a la civilización: Sobre quienes no se tragaron que las Indias fueran esa maravilla (2000), Genocidas, cruzados y castradores: Terror y humillación en nuestro pasado (2015) i Agresores, resistentes y cimarrones (2020).
Ramon Pelegrí (Barcelona, 1952) és llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona (UB). La seva recerca s’ha centrat en l’estudi de les civilitzacions prehispàniques, i ha impartit classes a l’Escuela Nacional de Antropología e Historia (ENAH), de Tlalpan; a la Universidad Autónoma de Yucatán (UADY), de Mérida; a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), de Ciutat de Mèxic, i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha coescrit els dos volums del manual Cultures pre-colombines (1986 i 1992); ha traduït La resistència indígena davant de la conquesta (2014), publicat a Edicions del 1979, i és coautor del llibre «Ser de sacrifici»: L’emigració des de la vall d’Àger (la Noguera) cap a l’Argentina (2019).